GCG Groupe Polska. Agencje pośrednictwa pracy

Celiakia nie taka straszna…

Celiakia nie taka straszna…

Maj 30, 2017

Czym jest celiakia? Jest to choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznych, charakteryzująca się nietolerancją glutenu. W leczeniu celiakii wymagana jest ścisła dieta trzymana przez całe życie i jest to jedyny sposób leczenia tej choroby.
Zdecydowanie nie jest to sytuacja godna pozazdroszczenia ale czy wymaga ona całkowitego rezygnowania z ulubionych produktów? Co z naszymi ulubionymi chipsami, pizza czy spotkaniem ze znajomymi na grillu przy piwie?
Celiakia wymaga eliminacji glutenu z diety a wszystkie te produkty które wymieniłem możemy przyrządzić bądź zamówić w formie bezglutenowej ciesząc się smakiem ulubionych dań bez konieczności myślenia o chorobie.
Restauracje, niezależnie od tego gdzie jemy. na karcie dań powinny znajdować się informacje o alergenach. Wystarczy że wybierzemy danie które wpisuje się w nas jadłospis i voilà, nie musimy się więcej niczym przyjmować. Jeśli boimy się ryzykować, zdecydowanie najlepszym wyborem będą restauracje specjalizujące się w tego typu daniach, dzięki temu będziemy mieli pewność, iż na naszym talerzu nie pojawi się niespodziewany produkt z innego dania.
Gotowanie w domu jest jeszcze prostsze. Strony internetowe są przesycone daniami bezglutenowymi; bezglutenowe naleśniki, pizza bez glutenu czy nawet pierogi. Znajdziemy niemal każde danie w wersji gluten free.

Dwadzieścia lat temu osoba z celiakią miałaby problem zjeść gdziekolwiek poza domem a przepisy tworzyć musiałaby sama lub korzystać z porad. Dziś już nie wygląda to tak strasznie. Spora ilość produktów gluten free, masa przepisów i coraz więcej restauracji z roku na rok ułatwia życie masie ludzi